Led tábla_csak szerkesztésre

Mi is az a led fal?

A jelenkori LED fal termékeket sokan a fényújság / futófény / fényreklám / ledtábla termékek utódjának is nevezik. Vállalkozásunkhoz beérkezett hívások és e-mailek alapján azt állapítottuk meg, hogy jelenleg a minimum 1 m2 felület nagyságú, színes termékeket titulálják LEDfalnak.  

LED fal típusok és felhasználási lehetőségek:

A LEDfalakat 2 fő felhasználási területre oszthatjuk.

 

 • FIX TELEPÍTÉSŰ LEDFAL:
 • LED kabinetekből összeépített ledfal
 • LED modulokból összeépített ledfal

 

LED kabinetekből összeépített FIX telepítésű LED fal:

A fix telepítésre gyártott LED kabinet mérete általában 96*96 cm. A preferált LED fal méretét a 96*96 cm méretű kabinetek egymásra és egymás mellé helyezésével érjük el.

LED kabinetes építést általában abban az esetben alkalmazunk, amikor Megrendelő igénye minimum 12 m2 és nem homlokzatra, hanem egy különálló tartókonzolra kell rögzítenünk a LEDfalat. Egy homlokzatra telepített LED fal többnyire jóval kevesebb szélterhelésnek van kitéve, mint egy különálló tartókonzolra rögzített LEDfal. A kabinetes építés drágább mintha ugyan azt a LED kijelző méretet modulokból építenénk össze, mivel meg kell vásárolni a kabineteket, továbbá olyan tartószerkezetet szükséges gyártani, amely mögött van egy minimum 80 cm széles közlekedő, ahonnan javítás esetén hozzáférünk a LEDfal hátoldalához. Kabinetes megoldás esetében kizárólag a termék hátoldala felől tudjuk szervizelni a LED falat, míg a modulos építésnél szemből. Ennek oka, hogy a kabinetekre csavarral vannak rögzítve a LED modulok (szemből nem férünk hozzá a csavarokhoz), míg a kabinet nélküli építés esetében erős mágnesekkel, így szervizelés esetén a mágnesekkel rögzített modulokat egy célszerszám segítségével ki tudjuk pattintani. Egy komplett fix telepítésre gyártott LED kabinet súlya körülbelül 26 kg.

LED modulokból összeépített FIX telepítésű LED fal:

A fix telepítésre gyártott LED modulok általunk használt mérete 16*32 cm. A preferált LED fal méretét a 16*32 cm méretű LED modulok egymásra és egymás mellé helyezésével érjük el. LED modulos építést általában abban az esetben alkalmazunk, amikor Megrendelő igénye maximum 12 m2 és nem egy különálló tartókonzolra kívánja rögzíteni a LEDfalat, hanem homlokzatra. A modulos építés olcsóbb mintha ugyan azt a LED fal méretet kabinetekből építenénk össze, mivel nem szükséges megvásárolni a kabineteket, továbbá nem szükséges tartókonzol gyártása sem. Modulos megoldás esetében szemből tudjuk szervizelni a LEDfalat az egyenként 16*32 cm méretű modulok kipattintásával. Egy darab 16*32 cm méretű LED modul súlya körülbelül 0,4 kg.

 

Led tábla csoportosítása felhasználás helye szerint

A fix telepítésű LED falak készülhetnek kültéri vagy beltéri használatra.

A kültéri fix telepítésű LEDfalak többnyire 5mm vagy 8mm pixeltávolságúak, míg a beltéri LED falak 2,5mm vagy 3,3mm pixeltávolságúak. 

 

Mi is az a pixeltávolság? Beltérre is lehet kültéri LEDfalat telepíteni? 

Ezekre a kérdésekre még visszatérünk picit lejjebb.

    

HORDOZHATÓ vagy más néven RENTÁL LEDFAL:

 

A hordozható vagy rentál LED fal termékeket kizárólag kabinetekből építjük össze.

Ellenben a fix telepítésre gyártott kabinetekkel, a rentál LEDfal kabinetméretei általában az alábbiak lehetnek:

 • 100 * 50 cm
 • 64 * 64 cm
 • 57,6 * 57,6 cm 

 

A kisebb kabinetméret alkalmazásának kettő oka is van. Az egyik, hogy a kisebb kabinetnek kisebb a súlya is, továbbá a kisebb kabinetnek a helyigénye is kisebb, amely előnyök a szállítás alkalmával igencsak hasznosak. A rentál LED falak ára valamivel magasabb a fix telepítésű LEDfalak áránál, tekintve, hogy a felhasználási területe is tágabb.

A hordozható LEDfalak tartozéka a strapabíró szállítóbőrönd. Egy szállítóbőröndben általában 6 db. LED kabinet tudunk tárolni. A rentál LED kabineteket 4 furattal ellátott fémlappal rögzítjük egymáshoz, majd egy kézi vagy hidraulikus csörlő segítségével húzzuk fel a mobil elemekből összeállított hordozható tartókonzolra.

 

A rentál / hordozható LED falak szintén készülhetnek kültéri vagy beltéri használatra. 

A kültéri rentál LEDfalak többnyire 4,81mm pixeltávolságúak, míg a beltéri rentál LED falak 2,5mm pixeltávolságúak. 

 

Kültéri vagy beltéri LEDfalat válasszunk?

Amennyiben a rentál LED falat kültéri és beltéri használatra is szánjuk, csak egy lehetőségünk van, mégpedig a kültéri LEDfal. Abban az esetben, ha csak beltéren használnánk, van választási lehetőségünk, amit alaposan át kell gondolni. Egy beltéri rentál LEDfal fényereje maximum 1000 cd (kandella), ellenben egy kültéri használatra szánt LED fallal, amelynek fényereje 3500-4500 cd. 

A kültéri led vagy beltéri LEDfal megválasztásánál a fényerő nagysága mellett a pixeltávolságot kell figyelembe venni. Biztosan találkozott már az alábbi jelölésekkel: P10, P8, P5, stb.

Nos, a „P” betű után található számok azt jelzik, hogy a LED falon található led diódák hány mm távolságra helyezkednek el egymáshoz viszonyítva. Egy P5 LEDfal esetében a LED falon található led diódák egymáshoz viszonyított távolsága 5mm. Minél kisebb távolságra helyezkednek el egymáshoz viszonyítva a led diódák, annál jobb a LEDfal felbontása.

A beltéren elhelyezett LED falakat általában közelebbről nézik mint a kültéri LEDfalakat, éppen ezért a beltéri termékek kisebb pixeltávolságúak.

Egy példa:

Tegyük fel, hogy adott egy ugyanakkora méretű P5 és P8 LED fal. Mindegyik LEDfalra ugyan azt a fotót töltjük fel. Megegyezik a méret és a fotó, csupán a pixeltávolság más.

Amíg a P5 LED kijelzőre feltöltött fotó már 4-5 méterről nézve gyönyörű minőségű, addig a P8 LEDfal-tól 7-8 méterre kell eltávolodni ahhoz, hogy ugyan olyan minőségben lássuk mint a P5 LED falon 4-5 méterről.

Újabb példa:

Adott egy beltéri helyiség, amelyben a kirakatba szeretnénk elhelyezni egy LEDfalat.

Valószínűleg szebb lenne egy kisebb pixeltávolságú LEDfal, viszont a kirakat természetes fényt kap kintről, tűzi a nap, egy beltéri LEDfal 1000cd fényereje kevés lesz. Ráadásul ha az utcán elhaladó nagy célközönség LED fal-tól való távolsága körülbelül 4-5m, ebben az esetben felesleges megvásárolni egy drágább, 2,5mm pixeltávolságú, beltéri LEDfalat, elegendő egy nagyobb fényerejű, kültéri P5 LED fal. Megrendelőink többsége a kültéri, 5mm pixeltávolságú LEDfalat választja beltéri, utcára néző kirakatokba.

 

LED tábla  programozása:

Mindegyik LEDfal rendelkezik egy vezérlőegységgel vagy más néven vezérlőkártyával.

Megrendelőink választhatnak az alábbi vezérlési módok közül:

 • WI-FI vezérlés
 • UTP vezérlés

 

Mindegyik vezérlési lehetőségnek van előnye és hátránya.

 

WI-FI vezérlés előnye: 

 • nincs kábeles összeköttetés a LEDfal és a vezérlőprogramot tartalmazó laptop vagy asztali számítógép között, egy gombnyomással, kábel nélkül tudjuk kiküldeni a preferált tartalmat

 

WI-FI vezérlés hátránya:

 • a vezérlőprogramot tartalmazó laptopnak vagy asztali számítógépnek 10-15 méteren belül kell elhelyezkednie a LED faltól

(sokak szerint igazából ez nem is hátrány, hiszen többnyire laptopra telepítjük Megrendelőink kérésére a vezérlőprogramot, amivel mindenképpen odamennek a LEDfal közelébe megnézni, hogy tetszik-e a kiküldött grafika)

 

UTP vezérlés előnye:

 • UTP kábelezés segítségével akár 100 méter távolságról is lehetővé válik a teljes preferált tartalom kiküldése a LED falra

 

UTP vezérlés hátránya:

 • sokak számára problémát okoz az UTP kábel elvezetése 

 

Miért egy full color LEDfal a plakátok és molinók helyett? – célkitűzésünk egyértelműen meghatározza:

 

„Célunk, hogy kiváltsuk a lassan és körülményesen frissíthető plakátokat, molinókat egy valós időben frissíthető innovatív marketing eszközre, komoly előnyhöz juttatva ezzel Ügyfeleinket”