LED FAL

 

Mi is az a LED fal / LED tábla?

 

A jelenkori full color LED fal / LED tábla termékeket sokan a fényújság / futófény / fényreklám termékek utódjának is nevezik. Vállalkozásunkhoz beérkezett hívások és e-mailek alapján arra a megállapításra jutottunk, hogy többnyire a minimum 1 m2 felület nagyságú (96*96 cm), színes (full color) termékeket titulálják LEDfalnak, amelyek fotók és videók megjelenítésére is alkalmasak.

 

LED falat vagy LED fényújságot vásároljak?

 

LED fal:

 

A LEDfalakkal ellenben a LED fényújság termékeken többnyire egyszínű vagy teljes színskálás szövegezéseket jelenítünk meg. LEDfal és LED fényújság vásárlás során is alaposan át kell gondolni a termék méretét. LED fal / LED tábla vásárlás során fontos a felbontás és a képarány. A felbontás kérdése azért fontos tényező, mert minél közelebbről nézi célközönségünk a LEDfalat, annál jobb felbontású = annál sűrűbb pixel távolságú LED modulok alkalmazása szükséges. A képarány legalább ennyire fontos. Abban az esetben ha a feltöltendő fotó vagy videóanyag 16:9 képarányú, a LEDfal / LED tábla méretét is ez alapján javasolt megválasztani. Például: akkora hely áll rendelkezésemre, hogy egy 96 cm magasságú LEDfal / LED tábla fér el. A 16:9 képarány, valamint a 96 cm magasság figyelembevételével a LED fal / LED tábla megfelelő hosszúsága 160 cm.

 

LED fényújság:

 

A LED fényújság termékeken szöveges tartalmakat jelenítünk meg, haladó, statikus, vagy 40 egyéb effekt formájában. Tekintettel arra, hogy a LED fényújság termékekre nem töltünk fel sem fotót, sem videót, a képarányra sem szükséges kimondottan odafigyelni. Ami viszont sokkal fontosabb, az a megfelelő méret. Amennyiben a cél az, hogy a LED fényújság terméken minél több karaktert tudjunk megjeleníteni úgy, hogy az adott tartalom semmilyen effektet nem végez csak statikusan áll, egy minél hosszabb LED fényújság terméket válasszunk. Abban az esetben ha a feltöltött szövegezés halad, elegendő egy rövidebb hosszúságú LED fényújság terméket választani.

 

 

LED fal / LED tábla típusok és felhasználási lehetőségek

A full color LEDfalakat 2 fő felhasználási területre oszthatjuk:

=

FIX TELEPÍTÉSŰ FULL COLOR LEDFAL

=

HORDOZHATÓ vagy más néven FULL COLOR RENTÁL LEDFAL

FIX TELEPÍTÉSŰ FULL COLOR LEDFAL

LED kabinetekből összeépített FIX telepítésű LED fal:

A fix telepítésre gyártott LED kabinet mérete általában 96*96 cm. A preferált LED fal méretét a 96*96 cm méretű kabinetek egymásra és egymás mellé helyezésével érjük el.

LED kabineteket általában abban az esetben alkalmazunk LED fal építés során, amikor Megrendelő igénye minimum 12 m2 felület, és nem homlokzatra, hanem egy különálló tartókonzolra kell rögzítenünk a LEDfalat. Egy homlokzatra telepített LED fal többnyire jóval kevesebb szélterhelésnek van kitéve, mint egy különálló tartókonzolra rögzített LEDfal. A kabinetekből történő építés drágább mintha ugyan azt a LED fal méretet modulokból építenénk össze, mivel meg kell vásárolni a kabineteket. Továbbá olyan tartószerkezetet szükséges gyártani, amely mögött van egy minimum 80 cm széles közlekedő, ahonnan javítás esetén hozzáférünk a LEDfal hátoldalához.

LED kabinet megoldás esetében csak a termék hátoldala felől tudjuk szervizelni a LED falat, míg a modulos építésnél szemből. Ennek oka, hogy a kabinetekre csavarral vannak rögzítve a LED modulok (szemből nem férünk hozzá a csavarokhoz), míg a kabinet nélküli építés esetében erős mágnesekkel, így szervizelés esetén a mágnesekkel rögzített modulokat egy célszerszám segítségével ki tudjuk pattintani. Egy komplett (az összes alkatrészt tartalmazó) fix telepítésre gyártott, 96*96 cm méretű full color LED kabinet súlya körülbelül 26 kg.

1 darab 96*96 cm méretű LED kabinet mérete, 18 db. 16*32 cm méretű LED modulnak felel meg. Az olyan 12 M2-nél kisebb LEDfal vagy fényújság termékeket amelyeknek felrögzítése homlokzatra történik, 16*32 cm méretű LED modulokból építjük. Mind a LEDfal, mind a fényújság termékek készülhetnek ugyan abból a pixeltávolságú LED modulból. Egy kisebb méretű, pl. 16*128 cm-es fényújság is készülhet 5mm pixeltávolságú (ledfal / videófal) modulból, annak ellenére, hogy a fényújság méretéből adódóan fényképet vagy videót nem tudunk megjeleníteni rajta, holott a LED modul alkalmas lenne rá. 

Legyen szó LEDfal vagy fényújság termékekről, készséggel állunk rendelkezésére.

LED modulokból összeépített FIX telepítésű LED fal

A fix telepítésre gyártott LED modulok általunk használt mérete 16*32 cm. A preferált full color LED fal méretét a 16*32 cm méretű LED modulok egymásra és egymás mellé helyezésével érjük el. LED modulos építést általában abban az esetben alkalmazunk, amikor Megrendelő igénye maximum 12 m2 és nem egy különálló tartókonzolra kívánja rögzíteni a full color LEDfalat, hanem homlokzatra. A modulos építés olcsóbb mintha ugyan azt a LED fal méretet kabinetekből építenénk össze, mivel nem szükséges megvásárolni a kabineteket, továbbá nem szükséges tartókonzol gyártása sem. Modulos megoldás esetében szemből tudjuk szervizelni a full color LEDfalat az egyenként 16*32 cm méretű modulok kipattintásával. Egy darab 16*32 cm méretű LED modul súlya körülbelül 0,4 kg, gyártanak belőle kültéri és beltéri kivitelt is. 

Led tábla csoportosítása felhasználás helye szerint

 

A fix telepítésű LED falak készülhetnek kültéri vagy beltéri használatra.

A kültéri fix telepítésű full color LEDfalak többnyire 5mm vagy 8mm pixel távolságúak, míg a beltéri LED falak 2,5mm vagy 3,3mm pixel távolságúak. 

A

A kültéri fix telepítésű LEDfalak többnyire 5mm vagy 8mm pixel távolságúak.

A

A beltéri LED falak 2,5mm vagy 3,3mm pixel távolságúak.

HORDOZHATÓ vagy más néven RENTÁL LEDFAL

A hordozható vagy rentál full color LED fal termékeket kizárólag kabinetekből építjük össze.

Ellenben a fix telepítésre gyártott kabinetekkel, a rentál LEDfal kabinetméretei általában az alábbiak lehetnek:

  • 100 * 50 cm
  • 64 * 64 cm
  • 57,6 * 57,6 cm 

A kisebb kabinetméret alkalmazásának kettő oka is van. Az egyik, hogy a kisebb kabinetnek kisebb a súlya is, továbbá a kisebb kabinetnek a helyigénye is kisebb, amely előnyök a szállítás alkalmával igencsak hasznosak. A rentál LED falak ára valamivel magasabb a fix telepítésű LEDfalak áránál, tekintve, hogy a felhasználási területe is tágabb.

A hordozható LEDfalak tartozéka a strapabíró szállítóbőrönd. Egy szállítóbőröndben általában 6 db. LED kabinet tudunk tárolni. A rentál LED kabineteket 4 furattal ellátott fémlappal rögzítjük egymáshoz, majd egy kézi vagy hidraulikus csörlő segítségével húzzuk fel a mobil elemekből összeállított hordozható tartókonzolra.

A full color rentál / hordozható LED falak szintén készülhetnek kültéri vagy beltéri használatra. 

A kültéri rentál LEDfalak többnyire 4,81mm pixeltávolságúak, míg a beltéri rentál LED falak 2,5mm pixeltávolságúak. 

Kültéri vagy beltéri LEDfalat válasszunk? Beltérre is lehet kültéri LEDfalat telepíteni?

Amennyiben a rentál LED falat kültéri és beltéri használatra is szánjuk, csak egy lehetőségünk van, mégpedig a kültéri LEDfal. Abban az esetben, ha csak beltéren használnánk, van választási lehetőségünk, amit alaposan át kell gondolni. Egy beltéri full color rentál LEDfal fényereje maximum 1000 cd (kandella) négyzetméterenként, ellenben egy kültéri használatra szánt full color LED fallal, amelynek fényereje 3500-4500 cd. 

A kültéri led vagy beltéri LEDfal megválasztásánál a fényerő nagysága mellett a pixeltávolságot kell figyelembe venni. Biztosan találkozott már az alábbi jelölésekkel: P10, P8, P5, stb.

A „P” betű után található számok azt jelzik, hogy a LED falon található led diódák hány miliméterre helyezkednek el egymáshoz viszonyítva. Egy P5 LEDfal esetében a LED falon található led diódák egymáshoz viszonyított távolsága 5mm. Minél kisebb távolságra helyezkednek el egymáshoz viszonyítva a led diódák, annál jobb a LEDfal felbontása.

A beltéren elhelyezett LED falakat általában közelebbről nézik mint a kültéri LEDfalakat, éppen ezért a beltéri termékek kisebb pixeltávolságúak.

Egy példa

Tegyük fel, hogy adott egy ugyanakkora méretű P5 és P8 LED fal. Mindegyik LEDfalra ugyan azt a fotót töltjük fel. Megegyezik a méret és a fotó, csupán a pixeltávolság más. Amíg a P5 LED kijelzőre feltöltött fotó már 4-5 méter távolságból nézve gyönyörű minőségű, addig a P8 LEDfal-tól 7-8 méterre kell eltávolodni ahhoz, hogy ugyan olyan minőségben lássuk mint a P5 LED falon 4-5 méter távolságból.

Újabb példa

Adott egy beltéri helyiség, amelyben a kirakatba szeretnénk elhelyezni egy LEDfalat. Valószínűleg szebb lenne egy kisebb pixeltávolságú LEDfal, viszont a kirakat természetes fényt kap kintről, tűzi a nap, egy beltéri LEDfal 1000cd fényereje kevés lesz. Ráadásul ha az utcán elhaladó nagy célközönség LED fal-tól való távolsága körülbelül 4-5m, ebben az esetben felesleges megvásárolni egy drágább, 2,5mm pixeltávolságú, beltéri LEDfalat, elegendő egy nagyobb fényerejű, kültéri P5 LED fal. Megrendelőink többsége a kültéri, 5mm pixeltávolságú LEDfalat választja beltéri, utcára néző kirakatokba.

 

LED tábla  programozása:

 

Mindegyik LEDfal rendelkezik egy vezérlőegységgel vagy más néven vezérlőkártyával. Egytől-egyig, az összes általunk gyártott LED fal beüzemelés során, személyesen telepítjük Megrendelőnk asztali számítógépére vagy laptopjára a LEDfal kezeléséhez szükséges programot. Komplex szolgáltatásunk része, hogy a LEDfal megépítését és a vezérlő program telepítését  követően, a vezérlő szoftver kezelését alaposan, lépésről lépésre betanítjuk Önöknek. Mindaddig nem hagyjuk el a telepítés helyszínét, ameddig magabiztosan nem tudják kezelni a szoftvert. Egy alapos vezérlő program oktatás időtartama körülbelül 45 perc.

A telepítést követő hetekben, hónapokban, években sem hagyjuk Önöket magukra. A garanciavállalás mellett, a vezérlő program kezelésében is segítünk amennyiben bizonytalanok, vagy elfelejtettek egy műveletet. A telefonos segítségnyújtás mellett a Team Viewer távvezérlő program segítségével rá tudunk csatlakozni az Önök laptopjára vagy asztali számítógépükre, és meg tudjuk nézni a beállításokat.

Mind a vezérlő szoftvert, mind az oktatást ingyen biztosítjuk az Önök részére. 

Megrendelőink választhatnak az alábbi vezérlési módok közül:

E

WI-FI vezérlés

E

UTP vezérlés

Mindegyik vezérlési lehetőségnek van előnye és hátránya.

A

WI-FI vezérlés előnye

nincs kábeles összeköttetés a LEDfal / LED fényújság és a vezérlőprogramot tartalmazó laptop vagy asztali számítógép között, egy gombnyomással, kábel nélkül tudjuk kiküldeni a preferált tartalmat

A

UTP vezérlés előnye

UTP kábelezés segítségével akár 100 méter távolságról is lehetővé válik a teljes preferált tartalom kiküldése a LED fal / LED fényújság termékre

A

WI-FI vezérlés hátránya

A vezérlőprogramot tartalmazó laptopnak vagy asztali számítógépnek 10-15 méteren belül kell elhelyezkednie a LED faltól / LED fényújságtól (sokak szerint igazából ez nem is hátrány, hiszen többnyire laptopra telepítjük Megrendelőink kérésére a vezérlőprogramot, amivel mindenképpen odamennek a LEDfal / LED fényújság közelébe megnézni, hogy tetszik-e a kiküldött grafika).

A

UTP vezérlés hátránya

Sokak számára problémát okoz az UTP kábel elvezetése.

Mennyit fogyaszt egy LED fal?

A LEDfal / LED tábla fogyasztását / áramfelvételét az alábbi tényezők befolyásolják:

  • termék mérete
  • napi üzemelési idő
  • feltöltött tartalom
  • beállított fényerő

 

Az általunk épített LED fal termékek esetében, 5 db LED modult „kötünk” 1 db 200w 40A teljesítményű tápegységre. 1 db tápegység maximális áramfelvétele 200 W.

 

A maximális teljesítmény 3 esetben teljesül:

  • a LED fal bekapcsolását követő pár tized másodpercig
  • amkor a LEDfalon található összes LED dióda fehéren világít
  • amikor a fényerő 100%-ra van állítva

 

Az előbbi 3 eset közül kettőt tudunk szabályozni, mégpedig a fényerőt és a feltöltött tartalmat. A fényerő 0-100%-ig terjedő skálán könnyedén beállítható. A feltöltött tartalom esetében úgy tudunk növelni a LED diódák élettartamán, valamint csökkenteni az áramfelvételt, hogy minél kevesebb fehér színt alkalmazunk a feltöltött kép,- és videó anyagban. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miért LEDfal vagy LED fényújság a plakátok és molinók helyett?

célkitűzésünk egyértelműen meghatározza

 

„Célunk, hogy kiváltsuk a lassan és körülményesen frissíthető plakátokat, molinókat egy valós időben frissíthető innovatív marketing eszközre, komoly előnyhöz juttatva ezzel Ügyfeleinket” 

 

Kivitelezéseink