Blog sorozatunk 2. részében a LED diódák típusait tisztázzuk.

DIP LED vagy SMD LED? Ledfal vagy Led futófény vásárlás során, talán évente 2-3 alkalommal kérdeznek rá Megrendelőink, hogy a megvásárolni kívánt terméket melyik led diódával gyártjuk / forgalmazzuk. Ez nem is csoda, hiszen aki vásárlás előtt utánaolvas annak, hogy az adott terméket mi jellemzi, a LED dióda típusokat elenyésző cikkben említik, holott nem elhanyagolható tényezőről van szó.

 

DIP LED, vagy ahogy Magyarországon leginkább ismerik: kukoricaizzó

Amennyiben egymás mellé tennénk egy DIP ledet és egy SMD ledet, valószínűleg mindenki azt mondaná, hogy a DIP leddel találkozott többet. Ez a legrégebbi és legismertebb LED típus. Az első LED futófények / LED táblák is DIP leddel ellátott LED modulokból készültek. Természetesen a DIP ledeket is folyamatosan fejlesztették, így az egyszínű futófény / fényreklám / fényújság termékeinket a mai napig DIP ledes modulokból gyártjuk. A DIP ledek színe lehet piros, fehér, zöld, kék, sárga vagy fehér, ezért az általunk gyártott egyszínű / monochrome LED termékek is az előbb felsorolt színek közül kerül ki.

A DIP ledeket nem csak az egyszínű led futófény / led fényreklám / led fényújság / led tábla / ledfal termékek gyártása során alkalmazzuk, hanem az RGB LED termékek gyártása esetén is. A különbség annyi, hogy pl. egy egyszínű piros led futófény esetén az összes DIP led dióda piros, míg egy RGB led futófény estén a DIP led diódák színei piros, zöld és kék. Az RGB led futófényen a DIP led diódák háromszög alakban helyezkednek el egymáshoz viszonyítva.

 

       Egyszínű piros DIP led modul                                                                                                 RGB (3 színű) DIP led modul

                                                                                     

 

A full color / teljes színskálás LED termékeink gyártása során, már nem DIP ledes LED modult alkalmazunk hanem a legújabb fejlesztésű SMD (Surface mounted diode) ledes LED modulokat. Ennek oka, hogy a LED diódákat is folyamatosan fejlesztik. Ledes témakörben úgy tartják, hogy a DIP ledes termékek élettartama alacsonyabb mint az SMD diódával gyártott termékeké. A régebbi fejlesztésű DIP led  diódákat körülöleli egy epoxi lencse, amelynek folyamatos oxidációja végett a ledek fényereje folyamatosan csökken. A DIP led dióda, SMD-hez viszonyított élettartama azért is kevesebb, mert a lencsén belüli hely nagyon kicsi, az itt keletkező hő nem tud megfelelően távozni. Megijedni azért nem kell, a DIP leddel előállított termékek élettartama is több év. 🙂

 

SMD (Surface mounted diode), vagyis felületre szerelt LED diódák:

A teljes színskálás ledfal / futófény / fényreklám / fényreklám / led tábla termékeket egytől egyik SMD led diódával szerelt LED modulokból gyártjuk. Az SMD technológiával előállított LED dióda hatalmas előnye az egyszínű és az RGB led diódákkal szemben az, hogy egyetlen SMD led dióda is „tudja a komplett színskálát”. Az egyszínű DIP led dióda egy színt tud, az RGB DIP led technológia pedig 3 db. LED diódából (egy pirosból, egy kékből és egy zöldből)  „keveri ki a színeket”. Az SMD technológia már nem alkalmaz epoxy lencsét, ennek következményeként hőelvezetése sokkal jobb mint a DIP led diódáké. Az SMD led diódák fényereje és élettartama is magasabb mint egy DIP led diódáé.

 

Full color SMD és 3 színű Rgb DIP led modul összehasonlítás képekkel illusztrálva: